Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

"Το Βρωμοχώρι"

 
"Το Βρωμοχώρι" 
(της Σοφίας Ζαραμπούκα, εκδ. Κέδρος)
από τους μαθητές του Ε1






Λίγα λόγια για το παραμύθι
Υπήρχε κάποτε ένα χωριό τόσο βρώμικο που οι γείτονές του του είχαν δώσει το όνομα "Βρωμοχώρι". Στους δρόμους δεν έβλεπες τίποτα άλλο παρά σκουπίδια και ο ουρανός ήταν γεμάτος μαύρους καπνούς από τα εργοστάσια και τις καμινάδες των σπιτιών. Λουλούδια ή δέντρα δεν υπήρχαν πουθενά. Οι κάτοικοι του χωριού είχαν απελπιστεί... ούτε καν ο δήμαρχος δεν μπορούσε να σκεφτεί κάποια λύση. Αποφάσισαν, λοιπόν, να φορέσουν όλοι μαύρα γυαλιά, ώστε να μη βλέπουν γύρω τους. Ένα βράδυ...

...όταν η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο, μαζεύτηκαν όλα τα παιδιά και αποφάσισαν να λάβουν δράση για να σώσουν το χωριό τους. Δεν μπορούσαν άλλο να βλέπουν τους μεγάλους να μη κάνουν τίποτα! Έτσι, ζήτησαν τη βοήθεια της πυροσβεστικής του διπλανού χωριού. Οι πυροσβέστες ήρθαν αμέσως και έριξαν νερό για να καθαρίσουν τους δρόμους, ενώ τα παιδιά έβαλαν παντού γλάστρες με λουλούδια και έβαψαν τους μαύρους από τον καπνό τοίχους των σπιτιών. Σε λίγες ώρες, το χωριό ήταν πεντακάθαρο και περιποιημένο!

Μέσα από το παραμύθι αυτό συνειδητοποιούν πόση μεγάλη αξία έχει για τη ζωή του ανθρώπου η προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ευθύνης που φέρουμε όλοι για τη διατήρηση της καθαριότητας γύρω μας. 

Δραστηριότητες
Με βάση το παραμύθι "Βρωμοχώρι", οι μαθητές έφτιαξαν ζωγραφιές και χειροτεχνίες με σκοπό να το παρουσιάσουν με τη μορφή κουκλοθέατρου. Έτσι λοιπόν, δημιούργησαν ξύλινες μαριονέτες, καθώς και το σκηνικό του βρώμικου, αλλά και του καθαρού, χωριού. Επίσης, ετοίμασαν το τραγούδι που θα συνοδεύει το κουκλοθέατρο, του οποίου τους στίχους έγραψε η δασκάλα τους, κυρία Αναστασία Γκίκα

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τις εργασίες των παιδιών και να τα ακούσετε να τραγουδούν το "Βρωμοχώρι", στους ρυθμούς του τραγουδιού "Τερατάκια τσέπης" του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (μουσική: Magni-Zappa)!


Οι στίχοι του τραγουδιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου